Blog (wie ben ik)…

Schrijven is niet mijn sterkste kant. Ik weet wel wat ik wel zeggen maar op dat ook zo op papier te krijgen, dat is een heel ander verhaal.
Gelukkig zijn er collega-fotografen die dat wel heel goed kunnen en hieronder wil ik dan ook publicaties delen die precies vertellen hoe ik me voel, hoe ik denk en hoe ik werk maar wat ik dus zelf niet  zo goed kan verwoorden.

5 redenen om een fotoshoot met je hond te boeken! ©TySy Fotografie 
Foto’s maken van onze hond, dat doen we allemaal wel! Super handig, die mobiele telefoon die we altijd bij hebben, om mooie momenten en herinneringen vast te leggen. En hoewel die ook zeer waardevol zijn, zijn er ook redenen  te noemen (in willekeurige volgorde) waarom het zo leuk is om voor je hond een professionele fotoshoot te boeken.

1. Professionele apparatuur
Een fotograaf heeft professionele apparatuur, wat er voor zorgt dat de foto’s in hoge kwaliteit zijn. Zo kunnen de foto’s ook gebruikt worden voor afdrukken, vergrotingen voor aan de muur of voor een mooi fotoboek. Ook heeft de fotograaf vaak verschillende soorten lenzen, waarmee je ook meer variatie creëert in de foto’s. Verder kan de professionele apparatuur van de fotograaf een hond in actie (rennend door het water bijvoorbeeld) mooi vastleggen, iets dat met de mobiele telefoon toch ook vaak erg moeilijk is.

2. Waardevolle herinnering 
Nog een voordeel, je kunt dan ook eens samen met je hond op de foto. Gelukkig zien steeds meer mensen hun hond als meer dan een huisdier alleen. Het is een gezinslid geworden. En het enige nadeel aan honden, ze leven helaas altijd veel te kort. Een paar mooie foto’s is daarom dan ook zo waardevol. En denk eens aan de puppytijd! Enorm genieten, maar het gaat zo snel! En voor je het weet is je hond groot en kun je je nog amper herinneren dat hij of zij zo klein en fluffy was. Hoe mooi is het dan als je professionele foto’s hebt, waarop je doggy vastgelegd is zoals hoe hij of zij toen was.

3. Je hoeft zelf niet vies te worden
Een voordeel, als je naar een hondenfotograaf gaat ; je hoeft zelf niet vies te worden. De hondenfotograaf kruipt over de grond, loopt het water in of rolt door de bladeren, voor die ene mooie foto.

4. Ervaring : combinatie van liefde voor honden én fotografie
Als je kiest voor een hondenfotograaf, ben je er zeker van dat je te maken hebt met een “hondenmens”, die ervaring heeft met honden en hun gedrag. Die hondentaal kan lezen en honden kan begrijpen, dat is handig om ze op hun gemak te stellen of het beste uit de hond te halen tijden de fotosessie.  Daarnaast heeft een professionele hondenfotograaf ervaring met verschillende locaties en met verschillende poses en ideetjes, wat resulteert in creatieve foto’s waar je zelf niet eens aan gedacht had. De professionele fotograaf kijkt niet alleen naar de hond, maar ook de “technische kant” van fotografie zoals perspectieven, belichting en diepte.

5. Een leuke ervaring!
Met onze honden verzamelen we graag mooie momenten en beleven we graag leuke avonturen. We trekken er op uit in de natuur, gaan samen op vakantie en doen eens een leuke workshop samen. Een professionele fotoshoot sluit hier mooi bij aan, want het is gewoon een hele leuke ervaring om samen met je hond te doen en te beleven.

Bovenstaande tekst is natuurlijk ook van toepassing op andere dieren     

Bij onderstaande tekst wel een kleine toelichting. Deze fotograaf heeft natuurlijk een andere specialisatie gekozen. Je zult mij dan ook niet op een bruiloft aantreffen (uitzonderingen daargelaten). Juist omdat ik introvert ben, heeft dat vaak een rustgevende werking op dieren en is dierenfotografie ook een bewuste keuze geweest voor mij. Bij deze specialisatie voel ik me op mijn best.

Een introverte fotograaf, gaat dat wel goed? © Studio ZWARTLICHT
Een tijdje geleden kwam ik een lijstje op internet tegen met punten die je kon afvinken om te kijken of je een introvert of extravert persoon bent. Nou, ik kon bijna elk punt afvinken; ik ben overduidelijk introvert! Nu wist ik dat natuurlijk ergens wel, maar ik had er nooit bij stilgestaan of nagedacht over het effect dat het heeft op mijn fotografie. Nu begrijp ik ook waarom ik het zo vervelend vind als mensen mij verlegen noemen of waarom ik het niet prettig vond als mijn leidinggevende telkens zei dat ik er echt aan moest werken om tijdens een vergadering mijn mond durven open te trekken. Ik ben namelijk veel sterker als ik in een klein groepje of zelfs één op één mijn punt kan maken, maar dat betekent niet dat ik verlegen ben.

Hoe werkt dat dan als fotograaf? Je moet toch op mensen durven afstappen, aanwijzingen geven en op de voorgrond treden? Inmiddels ben ik erachter dat dat helemaal niet per se nodig is en dat mijn karakter juist een pluspunt kan betekenen. Niet iedereen heeft behoefte aan een fotograaf die continu aanwijzingen geeft, mensen op de (in zijn/haar ogen) juiste plek zet en duidelijk laat merken dat hij/zij aanwezig is. Zelf zou ik daar erg onrustig van worden en zo zijn er vast meer mensen.

Tijdens een diploma-uitreiking of bruiloft bijvoorbeeld hou ik mij altijd erg rustig en op de achtergrond en grijp ik nagenoeg nooit in (tenzij ‘ome Henk’ net voor me gaat staan natuurlijk ). Dat is ook precies wat ik terugkrijg van bruidsparen en andere klanten; dat ze mijn aanwezigheid op een gegeven moment vergeten en zo kunnen opgaan in het moment, terwijl ze achteraf kunnen genieten van ongeposeerde, ‘echte’ emoties op de foto’s. Door te observeren en te luisteren kan ik anticiperen op emotionele momenten en die dan ook vangen. Met emoties bedoel ik dan ook van alles; liefde, verdriet, ontroering, vreugde.

Ook bij het maken van portretten kan mijn introverte karakter een meerwaarde hebben. Onlangs had ik daar een mooi voorbeeld van; ik had een portretsessie met een ondernemer die zichzelf ook introvert noemde. Het werd een heel fijne sessie die bijna moeiteloos ging, aangezien we een goede klik hadden en we samen naar mooie beelden konden werken. Ik hoefde maar weinig aanwijzingen te geven, wat zij juist erg prettig vond. Samen overleggen, rustig kijken en nadenken wat een mooie locatie is, zoeken naar het juiste uitgangspunt en de pose; ik werd er zo blij van en zit nu nog steeds na te genieten van de energie die ik er aan heb overgehouden!